Analiza Imobiliara » ANALIZA IMOBILIARA - Piata Imobiliara 2011

ANALIZA IMOBILIARA - Piata Imobiliara 2011

RAPORT OFERTA, CERERE SI TRANZACTIONARE IMOBILIARA VALEA PRAHOVEI 2011

Dupa doi ani de criza īn care sectorul imobiliar a fost culcat la pamānt, anul 2011 aduce, in sfarsit, semnale pozitive. Ascensiunea numarului tranzactiilor se simte īnca din ultimele luni ale anului 2010, asa ca pentru acest an se asteapta cresterea numarului de tranzactii pe toate categoriile de imobile si chiar si cresteri de preturi. Singurul aspect care ar putea pune īn pericol piata imobiliara este blocajul creditelor. Anul 2011 ar putea īnsemna īncheierea declinului pe care l-a īnregistrat īn ultimii doi sectorul imobiliar, īnsa pentru acest lucru este nevoie de sprijinul bancilor.

Din prezentul Raport de Piata puteti vedea in primul rand faptul ca piata imobiliara s-a deblocat, cererile sunt īn crestere si tranzactiile din ce in ce mai mai multe. Pe de alta parte oferta imobiliara din Valea Prahovei este din ce in ce mai clara si prezinta din ce in ce mai multa stabilitate si incredere din punct de vedere al preturilor.

Prezentul Raport de piata este realizat de specialistii Agentiei Imobiliare Mervani (www.mervani.ro) si face referire la activitatea imobiliara desfasurata in anul 2010 privind cererea si tranzactionarea inregistrata pe Valea Prahovei in raport cu oferta prezenta in cadrul agentiei la inceputul anului 2011.PIATA IMOBILIARA DIN VALEA PRAHOVEI 2011

Asa cum am prognozat inca de la jumatatea anului 2010, in ciuda crizei economice, piata imobiliara din Romania si in special cea din Valea Prahovei incepe sa dea semene de revigorare. Dupa aproape trei ani de declin numarul tranzactiilor imobiliare incep sa creasca si investitorii incep sa recastige increderea pierduta privind investitiile financiare in sectorul imobiliar. In urma unui studiu realizat de specialistii Agentiei Imobiliare Mervani numarul de tranzactii imobiliare inregistate in anul 2010 pe zona Valea Prahovei este in crestere cu 14% fata de anul 2009.

Astfel din totalul tranzactiilor analizate (din anul 2010) 45% au privit inchirierea de imobile pe termen lung si 55% au constituit incheierea unor contracte vanzare/cumparare. Cele mai multe tranzactii au fost inregistrate pe categoria apartamente (53%), urmate de case-vile (31%) si terenuri (16%).

Din punct de vedere al localitatilor in care s-au realizat aceste tranzactii putem constata faptul ca 31% au vizat statiunea Sinaia, 29% au cuprins imobile din Campina, 14% in Breaza si restul 26% fiind repartizat pe mai multe localitati conform graficului de mai jos.

Cele mai "active" luni ale anului 2010 pentru piata imobiliara din Valea Prahovei au fost martie si noiembire care impart in mod egal un procent de 37% din totalul tranzactiilor inregistrate, urmate indeaproape de luna septembrie cu 16% si luna iunie cu 14%. Lunile aprilie si mai sunt singurele care inregistreaza un procent de sub 3% din activitatea imobiliara desfasurata in anul 2010 iar restul lunilor isi impart aproape echitabil procentul ramas de 29% conform datelor de mai jos:

Daca analizam din punct de vedere al valorilor de tranzactionare putem observa faptul ca pretul mediu la care au fost vandute apartamentele este de aproximativ 45.000 euro, cu un indicator mediu de scadere a pretului prin negociere de peste 6% fata de pretul initial. Casele si vilele au inregistrat un pret mediu de tranzactionare de sub 210.000 euro, cu marja de negociere de peste 7% in favoarea cumparatorului, in schimb ce terenurile au prezentat o valoare medie de tranzactionare putin peste 70.000 euro beneficiind de cea mai mare marja de negociere inregistrata la peste 9% din pretul mediu initial.

Un lucru foarte interesant remarcat de specialisti, in urma studiului efectuat, este acela ca un numar din ce in ce mai mare de investitori locali fac investitii in piata imobiliara din zona. Astfel putem observa o clasificare a localitatii de provenienta a cumparatorilor si celor care au dorit sa inchirieze pe termen lung un imobil remarcand un procent extrem de ridicat al clientilor cu domiciliu chiar in zona de analiza, respectiv 41% din total, aproape similar cu procentul ocupat de investitorii din Bucuresti care ii depasesc cu doar 2%. Localitati, precum Constanta si Craiova, consacrate ca zone de provenienta masiva a investitorilor ocupa acum doar 2% din total la egalitate cu acei clienti care provin din strainatate.

Mai jos o sa facem o analiza din punct de vedere al prospectilor cumparatori (persoane care au facut cel putin o vizionare in decursul anului 2010) si al interesului manifestat de vizitatorii site-ului www.mervani.ro privind ofertele imobiliare prezentate aici.PROSPECTII CUMPARATORI

In decursul anului 2010, conform datelor analizate in cadrul Agentiei Mervani, au fost inregistrati 924 de solicitari de vizionare pe diverse categorii de imobile in zona Valea Prahovei, din care 91% pentru achizitie si doar 9% pentru inchiriere pe termen lung.

Din punct de vedere al localitatilor de provenienta ale potentialilor clienti cumparatori putem observa faptul ca mai bine de jumatate provin din municipiul Bucuresti, putin peste 27 % provin din judetul Ploiesti si localitati din Valea Prahovei iar zonele cu procent de sub 1% sunt: Baicoi, Braila, Brasov, Comarnic, Craiova, Ialomita, Iasi, Ilfov, Izvorani, Poiana Campina, Poiana Campului, Alexandria, Azuga, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Bucov, Calafat, Calarasi, Campulung, Cluj Napoca, Cornu, Costinesti, Drobeta TS, Floresti, Mangalia, Moroieni, Navodari, Oltenita, Otopeni, Ovidiu, Pitesti, Provita, Recas, Scorteni, SINGAPORE, Slatina, Suceava, ITALIA, Targu Neamt, Targu Mures, Valeni de Munte, Vrancea, Zimnicea.

Luna cea mai importanta din anul 2010 raportata la numarul de vizionari efectuate in cadrul agentiei este luna august, care ocupa un procent de peste 15% din numarul total de vizionari inregistrate, urmata de lunile septembrie si iulie fiecare ocupand un procent de peste 10%. Cele mai putin solicitate luni sunt mai si ianuarie conform graficului prezentat mai jos.

Daca ne raportam la categoriile de imobile solicitate spre vizionare observam un interes major privind terenurile, urmat de case si vile cu un procent de 37,04% si apartamente/garsoniere cu 22,43%. Spatiile comerciale raman in continuare categoria de imobile cel mai putin solicitata in zona Valea Prahovei.

In cazul vizionarilor realizate privind posibilele inchirieri pe termen lung situatia se schimba radical in cazul repartizarii pe categorii de imobile. Astfel 46,51% din cei care au facut vizionari au cautat garsoniere si apartamente, 33,72% au prezentat interes pentru case si vile, 17,44% pentru spatii comerciale si doar 2,33% au cautat sa inchirieze terenuri.

Cele mai cautate imobile in decursul anului 2010 in vederea achizitionarii au fost terenurile din Breaza, Comarnic si Busteni, casele din Brebu, Breaza si Campina, apartamentele din Sinaia, Campina si Busteni, vilele din Busteni, Sinaia si Breaza, garsonierele din Sinaia, Azuga si Predeal si spatiile comerciale din Predeal, Sinaia si Campina.

Vizionarile privind inchirierile scot in evidenta interesul major privind apartamentele din Sinaia si Campina, vilele din Sinaia si Busteni, spatiile comerciale din Campina si Sinaia, casele din Campina si Breaza, garsonierele din Campina si Sinaia precum si terenurile din Breaza si Campina.

Din cele 16 localitati analizate in cadrul acestui raport putem observa ca un procent de peste 10%, din totalul vizionarilor realizate in 2010 privind cumpararea de imobile, ocupa fiecare din localitatile Sinaia, Breaza, Busteni Brebu si Campina in timp ce Telega, Mislea si Bobolia nu ajung nici la 1%.

Doar 5 localitati sunt interesante din punct de vedere al solicitarilor si vizionarilor realizate in scopul inchirierii de imobile. Astfel Sinaia si Campina ocupa impreuna 88,37% iar restul de 11,63% fiind impartit intre Busteni, Breaza si Azuga.

Raportandu-ne la pretul mediu al ofertelor vizionate pe fiecare categorie de imobil putem observa, in graficul de mai jos, faptul ca in anul 2010 au starnit interesul potentialilor cumparatori garsonierele cu pretul cuprins intre 30.000 si 35.000 euro, apartamentele cu 2 camere de pana in 50.000 euro si cele cu trei camere de maxim 60.000 euro, casele mai vechi de aproximativ 70.000 euro, terenurile mici cu preturi cuprinse intre 35 - 40.000 euro si spatiile comerciale sau vilele de peste 200.000 euro.ANALIZA PRIVIND VIZUALIZARILE SI TRAFICUL INREGISTRAT PE SITE-UL www.mervani.roCONFORM INFORMATIILOR FURNIZATE PRIN SISTEMUL "GOOGLE ANALYTICS" PUTEM OBSERVA URMATOARELE DATE STATISTICE:

Analiza privind interesul potentialilor clienti, privind vanzarea sau inchirierea de imobile in Valea Prahovei potrivit datelor de trafic inregistrate pe site-ul www.mervani.ro , este facuta prin raportarea la cele 1.959 de oferte afisate pe site pana in momentul realizarii acestui raport (ianuarie 2011). Un procent de 8% din totalul ofertelor analizate fac obiectul inchirierilor iar restul de 92% sunt prezentate pe site in vederea vanzarii.

Din graficul prezentat mai sus se poate observa faptul ca terenurile ocupa cel mai important procent (47%) in cadrul ofertei generale urmat de case & vile cu un procent de aproape 29%, apartamente si garsoniere in blocuri noi sau vechi 15%, apartamente in casa sau vila 5% si spatii comerciale in proportie de 4% din numarul total de oferte existente la data analizei in baza de date a agentiei.

Pentru a face o analiza cat mai reala trebuie sa luam in considerare si numarul de oferte inregistrate pe fiecare din cele 21 de localitati cuprinse a baza de date a agentiei. Astfel, conform graficului de mai sus, putem observa ca localitatile cu cel mai mare numar de oferte sunt Sinaia, Campina, Busteni si Breaza, ocupand fiecare un procent de peste 10% din total. Zonele cu oferta foarte redusa fiind Rasnov, Bran, Tohanu Nou, Mislea si Urleta, localitati mai nou intrate in zona de actiune a agentiei.

Din tabelul de mai jos putem observa faptul ca cele mai multe oferte de garsoniere, apartamente in bloc sau in casa/vila se gasesc in Sinaia, cele mai multe case in Campina, vile si spatii comerciale se gasesc in numar foarte mare in Busteni iar cele mai multe terenuri le gasim acum in Breaza.

Daca ne raportam doar la cele 1.804 ofertele de vanzare, in urma analizei, sa constatat faptul ca numarul mediu de zile de cand sunt afisate pe site aceste oferte este de 719 (aproape doi ani), fiecare oferta fiind afisata in medie de 2.037 ori, respectiv 3,07 afisari/zi si au beneficiat de 0,43 cereri individuale. Situatia generala comparativa si pe ofertele de inchiriere se poate observa in tabelul de mai jos:

Daca ne raportam la aceeasi situatie insa repartizata pe localitati putem observa urmatoarele rezultate:

Daca dorim sa analizam ofertele din punct de vedere al pretului mediu rezultat pe fiecare categorie de imobil sau pe localitati putem observa urmatoarea situatie:SITUATIA GRAFICA A PRETURILOR MEDII REZULTATE PE FIECARE CATEGORIE DE IMOBIL:GARSONIEREAPARTAMENTE IN BLOCAPARTAMENTE IN CASA/VILACASEVILESPATII COMERCIALETERENURIPRETURILE MEDII / METRU PATRAT REZULTATE PE FIECARE CATEGORIE DE IMOBILPretul mediu /mp GARSONIERE:Pretul mediu /mp APARTAMENTE in bloc:Pretul mediu /mp APARTAMENTE in case/vile:Pretul mediu /mp CASE/VILE:Pretul mediu /mp SPATII COMERCIALE:Pretul mediu /mp TERENURI intravilane:Pretul mediu /mp TERENURI extravilane:


 


Va multumim pentru faptul ca ati accesat aceasta pagina si, in urma analizei “Raportului de analiza imobiliara - Valea Prahovei 2011” avem rugamintea sa ne raspundeti, daca doriti, la cateva intrebari simple prin care incercam sa obtinem informatiile necesare inbunatatirii permanente a serviciilor pe care Agentia Mervani Invest le presteaza pentru dumneavoastra.1. Va este util acest raport?
2. Ce localitate din Valea Prahovei va intereseaza pentru o posibila achizitie Imobiliara?

(Puteti selecta mai multe optiuni apasand tasta CTRL)
3. Ce categorie de imobile va intereseaza pentru o posibila achizitie Imobiliara?
4. Care este pretul maxim/mp pe care ati fi dispus sa il platiti pentru?
« Apartament:
« Garsoniera
« Casa & Vila
« Teren
« Spatiu Commercial
« Comentarii
5. Consideratii generale despre acest raport, piata Imobiliara si activitatea Agentiei Imobiliare Mervani Invest in general.

Date Contact (neobligatorii)

Nume si Prenume:
Localitate:
E-Mail:
Telefon:
Site:

Politica preturilor afisate:

Valoarea proprietatilor publicate pe site-ul www.mervani.ro reprezinta exclusiv expresia si intentia proprietarilor. Preturile afisate nu reflecta neaparat valoarea reala, ele fiind preturi de promovare.

Agentia Imobiliara Mervani nu-si asuma in niciun fel raspunderea privind detaliile aferente proprietatilor prezentate si nici privind posibila neconcordanta intre pretul de promovare exprimat de proprietari si valoarea reala de piata.

Utilizarea preturilor de promovare afisate pe site si folosirea acestora de catre evaluatori sau terte persoane in diverse scopuri (studiu de piata, raport evaluare, etc.) se face pe raspunderea exclusiva a acestora, tinand cont ca valoarea proprietatilor nu reflecta neaparat valoarea reala de piata a imobilelor.

Alerta Pret via NewsLetter